Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op 'veelgestelde vragen' aan Old Amsterdam. Zit uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op.

Wat zijn de voedingswaarden van Old Amsterdam?
De voedingswaarden van Old Amsterdam kaas 48+, per 100 gram:
* Energiewaarde: 1755 kJ (418 kcal)
* Eiwit: 29 g
* Koolhydraten: 0 g
* Vet: 35 g
Ik ben allergisch voor gluten. Kan ik dan wel kaas eten?
Ja, dat kan, want kaas bevat geen gluten.
Ik ben allergisch voor koemelkeiwit. Kan ik dan wel kaas eten?
Nee, helaas niet, want kaas bevat koemelkeiwit. U zou wel sojakaas kunnen proberen.
Ik moet mij houden aan een cholesterolarm dieet. Kan ik dan nog wel kaas eten?
Bij een cholesterolarm dieet is het belangrijk om meervoudig onverzadigde vetzuren te eten. Deze komen met name voor in plantaardige producten. Kaas is een product van dierlijke oorsprong, daarin komen meervoudig onverzadigde vetzuren in beperkte mate voor. Informeer daarom, als u het niet zeker weet, bij uw diëtist of huisarts.
Welke kaas mag ik eten bij een eiwit-beperkt dieet?
Het beste is om helemaal geen kaas te eten. Als u toch graag kaas eet, adviseren wij u een Goudse 48+ kaas, zoals Old Amsterdam, omdat deze minder eiwit bevat dan 30+ kaas.
Ik heb diabetes. Mag ik dan nog wel kaas eten?
Voor diabetici is het belangrijk niet te veel koolhydraten (voedingssuikers) tegelijk te eten. Vandaar dat het goed is erop te letten de koolhydraten zo veel mogelijk te spreiden over de hele dag. Old Amsterdam bevat geen koolhydraten, maar zoals alle kaas wel vet. Iedereen is verschillend en heeft een ander eetpatroon. Informeer daarom, als u het niet zeker weet, bij uw diëtist of huisarts.
Is kaas wel gezond?
In kaas zitten onder andere eiwitten en calcium; kaas is dus zeker gezond. Een derde bestaat uit de gezonde onverzadigde vetten, twee derde van de vetten zijn verzadigd en dus minder goed voor u. De aanduidingen 48+, 30+, enzovoort geven niet aan dat er 48% of 30% vet in een kaas zit; het gaat hier om warenwettelijke productomschrijvingen. Vuistregel: voor snijkaas neemt u twee derde van de +-aanduiding om het vetpercentage te schatten (dus 48+ =32% vet, 30+ =20% vet). Om exact te weten hoeveel vet u werkelijk eet, kunt u het beste de voedingswaardenoverzichten lezen op de verpakking. Daarin staat precies hoeveel gram vet er in 100 gram kaas zit.
Wat voor soort melk gebruikt Old Amsterdam?
De melk die wij voor onze merken gebruiken kopen wij van de coöperaties. Deze melk is dan gemengd, een mix zeg maar van bovengenoemde melk-variaties, waarbij ca. 80% van de melk afkomstig is van bedrijven die hun koeien in de wei laten staan. De resterende ca. 20% is afkomstig van bedrijven waar de koeien op stal staan. Westland Kaas streeft naar een zo duurzaam mogelijk beleid. Daarbij wordt er ook gekeken naar het welzijn van de dier. Dat is één van de kernpunten van ons MVO- en duurzaamheidsbeleid. Voor meer informatie ga naar ons Persbericht.
Hoeveel liter melk zit in 1 kilo kaas?
Er wordt ongeveer 10 liter melk gebruikt voor 1 kilo kaas. Het exacte aantal is afhankelijk van het type kaas.
De plakjes van mijn voorgesneden kaas kleven aan elkaar. Hoe komt dat?
Doordat kaas een natuurproduct is, kan het seizoen en het rijpingsproces ervoor zorgen dat de plakken af en toe aan elkaar kleven. We stellen daarnaast hoge eisen aan de smeuïgheid van onze kazen, wat belangrijk is voor de smaak en ervoor zorgt dat drogere kazen niet taai worden. Daardoor kan het ook voorkomen dat de plakken gaan kleven.
Er zit schimmel op mijn kaas. Hoe komt dat en kan ik de kaas nog eten?
Schimmels zitten overal in de lucht. Wanneer kaas in een geopende verpakking bewaard wordt, of vers van het mes is gekocht, kan het product gaan schimmelen. Als u schimmel vindt op voorverpakte kaas, is de verpakking lek geweest. Deze kaas kunt u het beste naar onze Consumentenservice retour sturen (Antwoordnummer 22, 1270 VB te Huizen, een postzegel is niet nodig). Als u er een brief bij doet met uw naam- en adresgegevens en een korte omschrijving van de klacht, krijgt u van ons binnen twee weken na ontvangst een reactie. De schimmels op zich zijn meestal onschuldig, al wordt niet aangeraden ze te consumeren. Wanneer er een lichte schimmelaanslag zit op de kaas kunt u deze wegsnijden (ongeveer een cm rond de schimmel) en de kaas gewoon eten.
Er zit witte uitslag op de kaas. Wat is dat?
Dit komt met name voor bij de oudere kaassoorten, zoals Old Amsterdam. De witte uitslag die u ziet zijn rijpingskristallen, deze kunt u gewoon eten.
Hoe schaaf, snijd of rasp ik kaas nog soepeler?
Het schaven, snijden of raspen van kaas gaat gemakkelijker met een warme schaaf, mes of rasp. Houd van tevoren de schaaf, het mes of de rasp even onder de warme kraan en u zult zien dat u soepel door de kaas heen gaat.
Hoe wordt Old Amsterdam Crème gemaakt?
Old Amsterdam Crème wordt op een traditionele manier gemaakt uit Old Amsterdam en geselecteerde andere kaassoorten. Nadat de kaas gesneden is wordt deze samen met de overige ingrediënten voorzichtig gesmolten en tot een homogene crème geroerd. De bakjes worden vervolgens gevuld met hete crème, gesloten en van een deksel voorzien. Daarna wordt het bakje op zijn kop gezet en langzaam gekoeld.
Waarom zit er soms een soort luchtbel in de Old Amsterdam Crème?
Boven de gesmolten Old Amsterdam Crème zit (na het afvullen en sluiten van het bakje) een klein laagje lucht. Om er zeker van te zijn dat de crème goed houdbaar is wordt het bakje omgekeerd. De hete crème komt door het bakje om te keren in contact met het laagje lucht bovenin het bakje. Eventuele ongewenste micro-organismen (zoals schimmels) krijgen daardoor geen kans meer om iets met de crème te doen. Het laagje verhitte lucht komt dan onderin het bakje te zitten.
Er lijkt iets te weinig Old Amsterdam Crème in de verpakking te zitten
De hoeveelheid Old Amsterdam Crème wordt streng gecontroleerd. Elk bakje bevat ten minste 125g. Mocht er een luchtbel in het bakje zitten dan maakt dat niet uit voor de hoeveelheid Old Amsterdam Crème.
Wat is Old White ?
Een geitenkaas met 50% vet in de droge stof (kaas 50+)
Wat zit er in Old White?
Ingrediënten: geitenmelk, zout, zuursel (melk), stremsel.
Wat voor kaas zit er in Old White?
Een kaas met een recept dat speciaal voor Old Amsterdam geselecteerd is.
Zitten er hulpstoffen met E-nummers in Old White?
Hulpstoffen met E-nummers zijn door de EG goedgekeurde hulpstoffen. In Old White zitten geen additieven
Ik ben allergisch voor koemelkeiwit, mag ik Old White eten?
Nee, je bent namelijk niet allergisch voor melk van de koe, maar voor bepaalde eiwitten in melk. Deze eiwitten komen ook voor in geitenkaas, waardoor je gewoon last kan krijgen van je allergie. Als je dus allergisch bent voor eiwitten dan is geitenkaas geen oplossing. Daarnaast kan Old White sporen van koemelkeiwit bevatten.
Ik ben lactose-intolerant, mag ik Old White eten?
Ja, deze kaas is geschikt, er zit minder dan 100 mg lactose per 100g kaas in. Het ligt echter bij iedereen anders, proberen is dus de enige optie om erachter te komen.
Is Old White glutenvrij?
Ja.
Is Old White geschikt voor vegetariërs?
Ja.
Zit er plantaardig of dierlijk stremsel in Old White?
Plantaardig.
Is Old White vrij van genetisch geproduceerde organismes of hiervan afgeleide producten?
Ja.
Hoe moet ik Old White bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Gekoeld bewaard bij max. 7 graden is Old White houdbaar tot einde tht-datum.
Wat is het vetgehalte van Old White?
In zuiveltermen is dit een kaas 50+, in absolute zin bevat deze kaas ongeveer 40 g vet per 100 g
Hoe moet ik Old White gebruiken?
Na verwijderen van de kunststof folie kan de Old Amsterdam Old White eenvoudig met een mes gesneden worden voor op brood of bij de borrel. Na gebruik in de koelkast bewaren in een zakje of in een afgesloten doosje. Na openen beperkt houdbaar.
Waar komt Old White vandaan?
Old White wordt geproduceerd in Nederland met geitenmelk van Nederlandse geitenboerderijen.
Is Old White gezond?
Ja en nee. Ja, omdat Old White van nature een bron is van eiwit en calcium. Nee, geitenkaas bevat net als koemelk kaas verzadigd vet. Verzadigd vet heeft een negatieve invloed op de verhouding tussen het gunstige (HDL) en ongunstige (LDL) cholesterol. (bron: Voedingscentrum).
Geitenkaas is lichter verteerbaar dan gewone koemelk kaas, omdat de vetbolletjes kleiner zijn dan de vetbolletjes in koemelk.
Dit is niet wetenschappelijk bewezen
De eiwitten van geitenkaas zijn lichter verteerbaar omdat het eiwitprofiel van geitenmelk dichter bij dat van moedermelk licht dan dat van koemelk.
Dit is niet wetenschappelijk bewezen
Overige “claims” beter voor de slijmvliezen van de spijsvertering; betere opname van calcium, natrium, ijzer, en selenium.
Dit is niet wetenschappelijk bewezen
Geitenmelk bevat meer vitamine A dan koemelk. Geldt dat ook voor geitenkaas?
Halfzachte Geitenkaas bevat meer vitamine A dan Goudse koekaas 48+ of Leerdammer 45+, evenveel als Gruyère en minder dan Roomkaas. (bron: voedingswaardetabel)