Hoe het begon

In de jaren 80 begon het oer-Hollandse kaaslandschap voorzichtig wat diverser te worden. Bij de borrel werd eens een Frans kaasje geserveerd en ook op brood werd meer smaakvolle kaas populairder. Helaas voor de liefhebbers varieerde de kwaliteit daarvan in die tijd nogal. Oude kaas was vaak erg brokkelig en de korst was zo hard en ondoordringbaar dat er na het snijden vaak pleisters aan te pas moesten komen.

Daarom voelde de familie Westland zich in 1985 geroepen om een gerijpte kaas te ontwikkelen die veel kristallen heeft, maar toch smeuïg- en dus snijdbaar- is. Met de ervaring van een paar jaar aan de deur verkopen van kazen, wist de familie precies welke eigenschappen een kaas geliefd maken. Ze zochten een kaas met een Amsterdams karakter: eigen en uitgesproken. Een kaas die zich onderscheidt van de rest.

Gemaakt met Amsterdamse mentaliteit

Nergens ter wereld vind je een stad als Amsterdam. Het is er hard werken en ook hard genieten. Het vrije denken en de Hollandse handelsgeest zit sinds de Gouden Eeuw verankerd in Amsterdammers. Die ondernemerszin, eigenheid en trots sprak de familie Westland wel aan. Toen ze begonnen als kaasmakers lieten ze de kazen midden in Amsterdam rijpen, in een pand aan de Lijnbaansgracht. Het contrastrijke karakter van de stad en zijn inwoners is tijdens die beginjaren in de harten van de familie geslopen. En daarmee ook in de kaas van Old Amsterdam.

Hoe maken we Old Amsterdam

Old Amsterdam wordt gemaakt van Nederlandse weidemelk. Daarna voegen we stremsel en zuursel toe om het verkazingsproces te laten beginnen. Van het zuursel krijgt de kaas zijn unieke smaak. De ontwikkelaars van Old Amsterdam hebben lang moeten experimenteren om de ideale samenstelling van het zuursel voor Old Amsterdam te vinden. Uiteindelijk bleek in Melkbak 4 de perfecte mix aan natuurlijke ingrediënten te zitten. Tot op de dag van vandaag is ons M4-zuursel het best bewaarde geheim in de kaasmakerij.

De ziel van de kaas

Het antwoord op de vraag hoe je een gerijpte kaas maakt die toch smeuïg is, werd gevonden in Italië. Daar maken kaasboeren al generaties lang snijdbare kristal kazen. Het geheim van de Italianen zit ‘m in de wei, de vloeibare bestanddelen van de melk. Tijdens de verkazing wordt de wei gescheiden van de wrongel, de vaste bestanddelen van de melk. De wei moet worden opgevangen en later, afgekoeld, weer teruggebracht worden in het proces. Volgens de Italianen is dat het moment waarop de kaas zijn ziel krijgt.

Rijpen is een vak apart

De familie Westland heeft zich een tweede keer tot hun Zuid-Europese collega’s gewend, dit keer voor hulp bij het bedenken van het rijpingsproces van Old Amsterdam. Het rijpen van kaas is heel belangrijk want het bepaalt de uiteindelijke smaak en structuur. Voor Old Amsterdam is er een strak schema van wisselingen in temperatuur en vochtigheid samengesteld. Smaak is altijd belangrijker dan rijpingstijd, maar gemiddeld rijpt Old Amsterdam zo’n 8 maanden. Onze kaas wordt pas vrijgegeven als hij door onze eigen keurmeester is geproefd en goedgekeurd. Old Amsterdam heeft daardoor altijd het volgende karakter: pittig en lichtzoet, vol rijpingskristallen en smeuïg en snijdbaar.

Internationale succesformule

Inmiddels bestaat familiebedrijf Westland Kaas alweer meer dan 80 jaar met Old Amsterdam als één van de grootste merken.  We hebben tegenwoordig een flink uitgebreid portfolio en onze smaak wordt vaak bekroond met Internationale awards. We hebben onze eigen Old Amsterdam Cheese Stores en worden in meer dan 60 landen gegeten door vele trouwe fans. Daar zijn wij als familiebedrijf enorm trots op.

Genieten van successen (en van kaas..) vinden wij belangrijk, maar we zijn ook altijd in beweging en op zoek naar hoe het beter kan. Heb je een suggestie, klacht, compliment of een goed idee? We vinden het leuk om van je te horen

Nieuw

Geitenkaas op z’n Old Amsterdams.

Klik hier

Recepten

Op zoek naar lekkere recepten of inspiratie voor een goede borrelplank?

Bekijk hier alle recepten