Over Old Amsterdam

  • Tijd voor smaak

    Tijd voor smaak

    Old Amsterdam is een oude kaas, licht zoet van smaak. Rijk aan rijpingskristallen en toch snijdbaar. Het is puur genieten van de kaas die zijn naam dankt aan de meest liberale stad ter wereld. Met zijn eigen receptuur sleept hij wereldwijd de ene prijs na de andere in de wacht. En terecht. Want je hebt kaas, en je hebt Old Amsterdam. Meer weten over de zoektocht naar de beste smaak? Klik hier

  • Gemaakt met Amsterdamse mentaliteit

    Gemaakt met Amsterdamse mentaliteit

    Nergens ter wereld vind je een stad als Amsterdam. Het is er hard werken en ook hard genieten. Het vrije denken en de Hollandse handelsgeest zit sinds de Gouden Eeuw verankerd in Amsterdammers. Die ondernemerszin, eigenheid en trots sprak de familie Westland wel aan. Toen ze begonnen als kaasmakers lieten ze de kazen midden in Amsterdam rijpen, in een pand aan de Lijnbaansgracht. Het contrastrijke karakter van de stad en zijn inwoners is tijdens die beginjaren in de harten van de familie geslopen. En daarmee ook in de kaas van Old Amsterdam.

  • Hoe maken we Old Amsterdam kaas

    Hoe maken we Old Amsterdam kaas

    Old Amsterdam wordt gemaakt van Nederlandse weidemelk. Daarna voegen we stremsel en zuursel toe om het verkazingsproces te laten beginnen. Van het zuursel krijgt de kaas zijn unieke smaak. De ontwikkelaars van Westland kaas hebben lang moeten experimenteren om de ideale samenstelling van het zuursel voor Old Amsterdam te vinden. Uiteindelijk bleek in Melkbak 4 de perfecte mix aan natuurlijke ingrediënten te zitten. Tot op de dag van vandaag is ons M4-zuursel het best bewaarde geheim in de kaasmakerij.

  • De ziel van de kaas

    De ziel van de kaas

    Het antwoord op de vraag hoe je een gerijpte kaas maakt die toch smeuïg is, werd gevonden in Italië. Daar maken kaasboeren al generaties lang snijdbare kristal kazen. Het geheim van de Italianen zit ‘m in de wei, de vloeibare bestanddelen van de melk. Tijdens de verkazing wordt de wei gescheiden van de wrongel, de vaste bestanddelen van de melk. De wei moet worden opgevangen en later, afgekoeld, weer teruggebracht worden in het proces. Volgens de Italianen is dat het moment waarop de kaas zijn ziel krijgt.

  • Rijpen is een vak apart

    Rijpen is een vak apart

    De makers van Westland hebben zich nog eens tot hun Zuid-Europese collega’s gewend, dit keer voor hulp bij het bedenken van het rijpingsproces van Old Amsterdam. Het rijpen van kaas is heel belangrijk want het bepaalt de uiteindelijke smaak en structuur. Voor Old Amsterdam is er een strak schema van wisselingen in temperatuur en vochtigheid samengesteld. Smaak is altijd belangrijker dan rijpingstijd, maar gemiddeld rijpt Old Amsterdam zo’n 8 maanden.