Heerlijke gegratineerde mosselen met Old Amsterdam. Lekker bij de borrel of als aperitiefje.
Bereiding
Doe de panko in een kommetje. Hak de peterselie fijn en voeg toe aan de panko. Rasp de knoflookteen en de kaas en voeg ook toe aan de panko. Voeg nu olijfolie toe tot het een vloeibaarder mengsel is en roer goed door. Breng op smaak met flink wat vers gemalen peper.
Spoel de mosselen af onder de koude kraan. Als er open mosselen tussen zitten tik je een paar keer met de schelp op het aanrecht, als de schelp sluit is hij goed anders gooi je hem weg. Als er hele zware mosselen of kapotte mosselen tussen zitten verwijder je deze ook.
Zet een mosselpan (of een hele grote pan) op het vuur. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en fruit de mosselgroenten ca. 5 minuten aan. Blus af met de witte wijn en voeg de mosselen toe. Schep het geheel even goed door. Doe de deksel op de pan en kook de mosselen in ca. 3 minuten gaar. Maak ondertussen de deksel niet open en schud een paar keer goed met de pan. Ze zijn klaar als ze allemaal open zijn. Haal daarna de deksel van de pan en laat de mosselen even afkoelen. Verwarm de grill op 220 C.
Verwijder van alle schelpen de bovenste helft en leg de schelp met de mossel op een ovenplaat. Je kunt ze eventueel met een mesje nog even loshalen uit de schelp.
Schep wat van het gratineer mengsel in de mosselschelp en garneer met wat extra kaas. Zet voor ca. 2 minuten onder de grill totdat de kaas mooi gesmolten is en de panko mooi bruin kleurt. Zet ze niet te lang in de oven want dan kunnen ze taai worden. Strooi eventueel nog wat fijn gehakte peterselie over de mosselen.